SoFest 2018

SoFest е първия по рода си столичен фестивал, обединяващ балканските изкуство, култура и бизнес.
SoFest 2018 бе част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС и премина под патронажа на г-жа Лиляна Павлова – Министър на Българското председателство на Съвета на ЕС, на г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на София и любезното съдействие на Столична Община.
Първото издание на SoFest 2018 се проведе от 09-ти до 13-ти май на няколко локации в София – Sofia Live Club, Централен Военен Клуб и градинка „Кристал“.
SoFest 2018 бе посветен на Западните Балкани, какъвто бше и един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС – тема на срещата на върха, която се проведе на 17 май 2018 година. Чрез фестивала представихме културата, историята, общите традиции, бизнеса и туризма на България и страните от Западните Балкани.
По време на SoFest 2018 разкрихме голяма част от богатата духовна палитра на народите, живеещи на Балканите. Представихме както млади, така и доказали се творци в различни сфери на изкуството и културата. Доказахме, че именно чрез изкуството се е съхранила сходната народностна идентичност на хората от Балканските държави и че за него граници няма.
ПРОГРАМА :
9 май 2018г., Локация: Sofia Live Club
19:00 – Официално откриване-коктейл на SoFest 2018 от г-н Олег Петков – заместник-министър за Българското председателство на Съвета на ЕС и г-н Иво Маринов – директор на ОП Туризъм към Столична община. Присътваха и посланиците на петте държави от Западните Балкани и други официални лица.
20:00 – Kонцерт на специално сформираната за SoFest от Теодосий Спасов и Влатко Стефановски група Western Balkans Band BG. Във формацията се включиха още Васил Хаджиманов, клавиши – Сърбия, Амар Чесляр, барабани – Босна и Херцеговина, Йелена Йовович, вокал – Черна гора, и Дритан Хекурани, бас китара – Албания.
Обичаните виртуози се събраха от идеята за общите корени на своята история и култура. В концерта представиха уникалното звучене на балканската музика, наситена с живот, с несравним ритъм и спонтанност. Това бе нещо повече от музика – това бяха душите на шест нации, които обединиха гласовете си в едно.
10–13 май 2018г., Локация – Градинка „Кристал”
10:00 – 20:00 – Изложение на био и домашни стоки от България и Балканските държави, съпътствано от културна програма. Организираха се различни увеселителни и спортни събития за деца, като и благотворително бе предоставена възможност за изява и продажба на компактдискове с български, детски песни на социален проект „Маргаритка”. Създателите му – Вики Терзийска и Яна Липованска изненадаха малчуганите с караоке партита.
13 май 2018г.; Локация- зала Концертна на Централен Военен Клуб
11:00 – Илюзионно шоу с Ненчо Илчев за деца и възрастни.
19:00 – Фестивалът се закри с авторския моноспектакъл на Камен Донев „Възгледите на един учител за народното творчество” със специалното участие на НФА „Филип Кутев”.
SoFest 2018 привлече многобройна публика и благодарение на богатата си културна програма получи масово, положително отразяване в българските медии. Фестивалът доказа, че ще се превърне в традиционно и очаквано ежегодно събитие и в културен символ на сътрудничеството, свързаността и европейската перспектива на страните от Балканите.