Western Balkans Band BG

За първи път на 9 май 2018 г. меломаните в България се насладиха на музиката, на групата Western Balkans Bands BG. Тя бе сформирана специално за SoFest 2018 – Западни Балкани, събитие проведено под патронажа на г-жа Лиляна Павлова – Министър на Българското председателство на Съвета на ЕС и г-жа Йорданка Фандъкова – Кмет на София. Заедно на сцена стъпиха музиканти от ранга на Теодосий Спасов, Влатко Стефановски, Васил Хаджиманов. В бенда, се включиха още емблематични изпълнители като Амар Чесляр, Йелена Йовович и Дритан Хекурани. Обичаните виртуози се събраха от идеята за общите корени на своята история и култура. Представиха уникалното звучене на различни стилове и балканска музика, наситена с живот,  несравним ритъм и спонтанност.

Изключителният им професионализъм и богат сценичен опит, смесването на ритми и мелодии от традиционния балкански фолклор със западен, модерен музикален стил бе повод за още една покана. На 1 юли 2018 г., когато Австрия вече е поела Председателството на Съвета на ЕС, София изпрати символично послание за европейската интеграция на Западните Балкани с концерт на формацията Western Balkans Band BG. Събитието се превърна във възпламеняваща експлозия от импровизаторски умения, балкански фолклор, блус, рок и джаз. Беше нещо повече от музика – това бяха душите на шест нации, които обединяват гласовете си в едно.

На 1-ви юни 2019 година се състоя мега концерт на групата Western Balkans Band BG. Той премина под патронажа на Министерство на Културата на РБ и беше част от Пловдив  – европейска столица на културата 2019. Феновете на групата и гостите на Пловдив 2019 се докоснаха до музикантите от световен мащаб, насладиха се на балкански етно-джаз, фолклор, блус и рок на най-емблематичната сцена в Пловдив – Античният театър Пловдив.

 

              

Теодосий Спасов:
 Наричат Теодосий Спасов кавалджията на света, носител е и на наградата „Артист на мира“ на ЮНЕСКО. Познаваме го като виртуозен изпълнител на кавал, който може да изсвири стилно всяка народна мелодия. Той първи започва да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всичките му авторски пиеси. Известен е и със своите оригинални идеи, за осъществяването на които събира музиканти от различни жанрове. Свири с именити български и чужди музиканти, между които Милчо Левиев Стоян Янкулов-Стунджи, Иълдъз Ибрахимова, Трилок Гурту, Г. Велес, Енвер Измаилов, Д. Лийбман, Влатко Стефановски, Били Кобъм, Марк Джонсън и други. Свирил е в световно известното ирландско музикално-танцово шоу “Riverdance”  с диригент Кристиян Ярви.

Йелена Йовович:
Йелена Йовович пленява с плътен алтов тембър и бразилски окраски, лични интерпретации и невероятно сценично присъствие. Завършила е джаз пеене в музикалната академия в град Грац, Австрия. Войната в бивша Югославия кара семейството й от Черна Гора да заминат за Южна Африка. Там тя преподава в Университета на Кейптаун и работи с едни от най-известните джаз музиканти. През 2002 г. се завръща в Европа, където продължава своята музикална кариера в различни джаз формации. Пее с имена от ранга на Claus Raible, Brad Lealy, Steve Fishwick,  Renato Chicco, Steve Williams и др. Има общ албум с Васил Хаджиланов.

 

Васил Хаджиманов :
Васил Хаджиманов е известен сръбски музикант и композитор от висока класа с  нов подход към синтеза и джаз музиката. Той пресъздава мелодията на пианото така, както само един истински талант би могъл. След завършване на колежа “ Бъркли”, САЩ Хаджиманов се завръща в Белград и сформира своя  VH Band . Свирил е с Nigel Kennedy, David Benny, Antonio Sanchez,  Joe Zawinulи  др. Всички албуми на VH Band и всяка музикална творба са обявени в Сърбия за произведения на изкуството с културно значение.

Влатко Стефановски:
Виртуозният китарист Влатко Стефановски, легендата на македонската музика е известен със своята уникална техника и звукоизвличане. Той е блестящ електрически и акустичен китарист, композитор и фюжън музикант, създал свой собствен стил. Започва музикалната си кариера още като ученик в легендарната фюжън група Leb i Sol, смесваща македонски фолклорни мотиви с модерен рок. Печели популярност и с групите  Bijelo Dugme и Kings of Strings, в която свири с Томи Емануел и Сточело Розенберг. Бил е на една сцена с музиканти от ранга на Теодосий Спасов, Мирослав Тадич, Джибони, Дамир Имери, Ману Катче, Тони Левин, Ян Акерман, Алън Холдсуърт, Джон Маклафлин, Джеф Бек, Бил Фризел и други.

Амар Чесляр:
Амар Чесляр е роден в Сараево през 1978 г.. Израства в музикално семейство и започва да свири още като дете. По време на войната, когато е на 14 години е първата му изява на сцена. На 19 години участва в най-големия оркестър в Брийв – Франция пред 10 000 посетители, заедно с 700 музиканти от петнадесет различни страни. Събитието е записано от Книгата на световните рекорди на Гинес, а Амар е бил единствен солист на ударни инструменти. Печели известност с групите Punkt и Сараево Джаз Гурей . Днес  в Босна и Херцеговина е считан за един от най-добрите барабанисти с богата музикална кариера. Носи званието професор по музика и има много участия в международни конкурси и фестивали. Повече от 15 години работи с Дино Мерлин.

 

Дритан Хекурани:
Дритан Хекурани е роден в Албания през 1988г. Завършил е музикалната академия в Тирана, специалност бас китара. Свири на акордеон, клавири, виолончело, както и на традиционни албански фолклорни инструменти. Част е от „Албански младежки оркестър“, това е симфоничният оркестър на Тирана и радио оркестърът на Албания. Младият музикант се изявявя в ансамбъла за народни песни и танци „Ваче Зела“, сътрудничи си с певци от Куба и Бразилия и има своя рок група – „Urban Band“.