Balkan Trio B/G

За първи път меломаните в България се насладиха на музиката на Balkan Trio B/G на 4 септември 2020 г. Бендът е създаден специално за SoFest 2020 и събра на една сцена музикантите Теодосий Спасов, Влатко Стефановски и Васил Хаджиманов. Обичаните виртуози се обединиха около идеята за общите корени на тяхната история и култура и взривиха публиката с нови и обичани авторски пиеси. Balkan Trio B/G завладя почитателите си с уникалното звучене на различни стилове и балканска музика, изпълнена с живот, несравним ритъм и спонтанност.

Техният изключителен професионализъм и богат сценичен опит, смесване на ритми от традиционния балкански фолклор със западен, модерен музикален стил покоряват сърцата на всеки слушател. Те представиха нещо повече от музика – те разкриха и обединиха душите на три нации.

 

        

Теодосий Спасов:
 Наричат Теодосий Спасов кавалджията на света, носител е и на наградата „Артист на мира“ на ЮНЕСКО. Познаваме го като виртуозен изпълнител на кавал, който може да изсвири стилно всяка народна мелодия. Той първи започва да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всичките му авторски пиеси. Известен е и със своите оригинални идеи, за осъществяването на които събира музиканти от различни жанрове. Свири с именити български и чужди музиканти, между които Милчо Левиев Стоян Янкулов-Стунджи, Иълдъз Ибрахимова, Трилок Гурту, Г. Велес, Енвер Измаилов, Д. Лийбман, Влатко Стефановски, Били Кобъм, Марк Джонсън и други. Свирил е в световно известното ирландско музикално-танцово шоу “Riverdance”  с диригент Кристиян Ярви.

 

Влатко Стефановски:
Виртуозният китарист Влатко Стефановски, легендата на македонската музика е известен със своята уникална техника и звукоизвличане. Той е блестящ електрически и акустичен китарист, композитор и фюжън музикант, създал свой собствен стил. Започва музикалната си кариера още като ученик в легендарната фюжън група Leb i Sol, смесваща македонски фолклорни мотиви с модерен рок. Печели популярност и с групите  Bijelo Dugme и Kings of Strings, в която свири с Томи Емануел и Сточело Розенберг. Бил е на една сцена с музиканти от ранга на Теодосий Спасов, Мирослав Тадич, Джибони, Дамир Имери, Ману Катче, Тони Левин, Ян Акерман, Алън Холдсуърт, Джон Маклафлин, Джеф Бек, Бил Фризел и други.

 

Васил Хаджиманов :
Васил Хаджиманов е известен сръбски музикант и композитор от висока класа с  нов подход към синтеза и джаз музиката. Той пресъздава мелодията на пианото така, както само един истински талант би могъл. След завършване на колежа “ Бъркли”, САЩ Хаджиманов се завръща в Белград и сформира своя  VH Band . Свирил е с Nigel Kennedy, David Benny, Antonio Sanchez,  Joe Zawinulи  др. Всички албуми на VH Band и всяка музикална творба са обявени в Сърбия за произведения на изкуството с културно значение.